Historie zmrzliny

Již ve starověku znali naši předci sníh ochucený ovocnými šťávami. Jaká je historie zmrzliny, co je známé o jejím vývoji a tradici? To vše se dozvíte v tomto článku.

Zmrzlinářské počátky

Historie zmrzliny sahá až do čtvrtého století př. n. l., třebaže neznáme přesné datum. Starověké civilizace podávaly led k chlazeným jídlům po tisíce let. Peršané míchali sníh s koncentrovanými šťávami a jedli jej na hostinách. V Číně používali ve druhém století př. n. l. mraženou směs mléka a rýže. Alexandr Veliký měl v oblibě sníh a led ochucený medem a nektarem. Biblické zdroje rovněž ukazují krále Solomona popíjejícího během období sklizní ledové nápoje. Římský císař Nero s oblibou vysílal rychlé běžce do hor pro sníh, který pak nechával míchat s ovocema šťávami. Arabové používali mléko a hlavní ingredience zmrzliny a ochucovali výslednou směs cukrem spíše než ovocnými šťávami, přičemž dále přidávali růžovou vodu, sušené ovoce a oříšky.

O tisíc let později, když se cestovatel Marco Polo vrátil do Itálie z východní Asie, přišel s receptem, který blízce připomínal to, čemu nyní říkáme sorbet. Historici odhadují, že právě z tohoto receptu se v 16. století vyvinula zmrzlina. V Anglii došlo k objevu zmrzliny dokonce možná ještě o něco dříve než v Itálii. Název zmrzlina se pak používal u stolu Karla I. Stuarta v 17. století celkem běžně.

Ve Francii byly uvedeny podobné mražené dezerty v roce 1553 italskou Kateřinou Medicejskou, která se stala manželkou francouzského krále Jindřicha II. Ale až do roku 1660 nebyla zmrzlina zpřístupněna obyčejným lidem. V některých zemích k tomu dokonce došlo ještě daleko později. Ve střední Evropě začala být zmrzlina oblíbená od 18. století. Tehdy se vyráběla ze šlehaných žloutků, cukru a smetany a do této směsi se přidávaly další přísady, jako je ovoce, vanilka nebo kakao.

Fenomén nejen naší doby

K největšímu celosvětovému zmrzlinovému boomu došlo ve 20. století, kdy začaly být k dispozici ledničky i pro domácí použití. U nás ji tehdy vyráběly zejména cukrárny. Začala exploze obchodů se zmrzlinami, vytvářely se stále nové a nové příchuti a druhy. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 se objevila první zmrzlina na dřívku.

V současné době už ale zmrzlina nebývá vyráběna z původních přísad, tedy mléka a smetany, ale je tvořena zejména rostlinnými tuky. Příchuť je tak často doplněna ochucovadly a barvivy. Pravou zmrzlinu si ale můžete vychutnat ve zmrzlinárnách, kde se stále zmrzlina vyrábí tradičním „řemeslným“ způsobem podle starých receptur z čerstvých surovin.

Zmrzlina je fenomén, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti a jehož kouzlo upoutá nejen děti, ať už se jedná o zmrzlinu točenou, kopečkovou, nebo nanuky na dřívku.