Nizozemsko, Maďarsko a Řecko pokračují na světové finále The Gelato World Tour, zabodovali i všichni tři čeští finalisté

Anzola dell’Emilia, 26. července 2017 – Předávání cen evropským finalistům soutěže Gelato World Tour, které se odehrálo v kampusu Carpigiani Gelato University v italském městě Bologna, dokončuje seznam nejlepších 36 příchutí zmrzliny, které se utkají o titul „World´s Best Gelato“ v italském Rimini v září roku 2017. Gelato World Tour  „Formula One of Gelato“ se blíží ke konci druhého ročníku po úspěšných etapách po celém světě, které se od roku 2015 účastní více než 2 000 řemeslných výrobců zmrzliny z celého světa. Světová finále se budou konat v italském Rimini ve dnech 8.-10. září na krásném nábřeží, které miloval Federico Fellini.

Tři vítězné příchutě evropských finále získaly oficiální přístup do světových finále turné Gelato World Tour, a tak se připojily k 8 vítězům Italian Challenge  a 4 vítězům German Challenge. 15 zmrzlinových šéfkuchařů tak bude reprezentovat Evropu. Níže jsou vítězové z 25. července:

1. místo: „Honey-Yogurt Ice with Raspberry and Walnuts – Kui(p)er ijs“, kterou vyrobil Erik Kuiper ze zmrzlinárny De Ijskuip (Denekamp, Nizozemsko). Jogurtová zmrzlina vyroben z mléka jeho vlastních jerseyských krav v kombinaci s příchutí jarního medu od profesionálního včelaře. Příchuť byla zvýrazněna malinami z farmy v jejich sousedním Krabbe a kousky vlašských ořechů ze zahrady De Ijskup, v domácí medově-cukrové marinádě.

2. místo: „My Chocolate“, kterou vyrobila Renáta Somogyib ze zmrzlinárny Bringatanya Fagyizó (Gyenesdiás, Maďarsko). Jedinečná sladko-kyselá zmrzlina vyrobena zmrzlinovou šéfkuchařkou. 70% tmavá čokoláda saothomé, pocházející ze specifické oblasti v Africe, a jihoamerických plodů marakuja dokonale vyvažují smysly. Křupavé krepové vločky a domácí čokoládová omáčka vytvářejí kompletní směs chuťí.

3. místo: „Salted Caramel Peanuts“, kterou vyrobil Dimitris Charalampous ze zmrzlinárny Palladion (Rhodes, Řecko). Hlavní ingrediencemi bylo čerstvé mléko a nejlepší řecké arašídy, které zmrzlinový šéfkuchař rozpustil společně s jemně soleným karamelem. Také je doplnil drcenými arašídy a mléčnou čokoládou. Vyvážení mezi vybranými ingrediencemi a vysokou kvalitou syrových surovin dává tomuto receptu jedinečnou, excelentní chuť.

Porota sestavena ze zmrzlinových specialistů jakými jsou: Giancarlo Timballo, prezident Gelato World Cup a Sergio Dondoli, technický komisař Gelato World Cup, novinářů a osobností z celé Evropy, se rozhodli ohodnotit 8 speciální kategorií:

  • Nejlepší prezentace: Nizozemsko – Arjan Nijenhuis z Ijssalon fresh & more v Sluis s „Rose“
  • Kreativita: Belgie – Kim Smet z Lacaś Ijs v Hamme s „Curry banana coconut with lemon grass infusion“
  • Nejlepší struktura: Česká republika – Jitka Strnadová z Kolombina v Plzni s „Yogurt Dream“

  • Volba italské poroty: Slovinsko – Ardit Ejupi z Sladoledarna Pingo v Šentilj s „Dark Smoke“
  • Nejlepší ovocná zmrzlina: Polsko – Paulina Salamończyk z Gelato Studio v Gliwice s „vegan Pumpkin“
  • Volba mezinárodní poroty: Maďarsko – Karl Zsolt z Karl Cukrászda v Dunaharaszti s „Berry Dream“ a Chorvatsko – Gulija krešo z Tri užitka v Zabok s „Tri užitka“
  • Volba novinářů: Česká republika – Jiří Hochman z Mocca Café v Táboře s „Paris-Brest“ (vítěz českého kola

V průběhu dvou dnů evropského finále, 20 řemeslných výrobců zmrzliny soutěžilo rovněž ve slavném „Tonda Challange by IFI“. Vítězem soutěže, která spočívá v nabrání perfektního zmrzlinového kopečku (60 gramů), se stal Moreno Faganello z Sani Authentic Italian Gelato v Praze (Česká republika), který nastavil nový časový rekord nabráním dvou perfektních zmrzlinových kopečků (60 gramů každý) po sobě.

Gelato World Tour je podporováno italským ministerstvem zahraničních věcí a hospodářského rozvoje a regionem Emilia Romagna. GWT je první soutěží konající se ve více státech, která je zaměřena na nalezení nejlepší příchutě zmrzliny na světě. Soutěž proběhla již v 11 městech světa: Řím, Valencie, Melborne, Dubai, Austin, Berlín, Rimini, Singapore, Tokio, Chicago a Shenzhen. GWT je organizována prestižní Carpigiano Gelato University, nejslavnější školou pro úspěšné zmrzlinové šéfkuchaře a Sigep – Italien Exhibition Group, 38 let nejdůležitějším veletrhem v oblasti zmrzliny a tradičního cukrářství. Mezi hlavní partnery European Challenge patří IFI, celosvětový leader v oblasti výroby zmrzlinových vitrín a Silikomart, italská společnost specializující se na výrobu silikonových forem a nástrojů pro pečení a výrobu zmrzlin na mezinárodní úrovni.

Čísla Gelato World Tour od roku 2013 do současnosti:

  • 12 mezinárodních scén na 4 kontinentech: Řím, Valencie, Melbourne, Dubaj, Austin, Berlín, Rimini (1. Grant finale), Singapur, Tokio, Chicago a Shenzhen.
  • Italian Challenge s více než 55 zastávkami mezi lety 2015 a 2017.
  • 7 soutěží v Evropě.
  • 3 soutěží v Jižní Americe.
  • German Challenge s více než 60 německými zmrzlináři soutěžícími na Sigepu 2017.
  • 2000 zmrzlinářů
  • 60 000 kg vyrobené zmrzliny.
  • 1 000 000 kornoutků se zmrzlinou.
  • 8 000 článků v italském a mezinárodním tisku.

Sledujte Gelato World Tour: www.gelatoworldtour.com. Na sociálních médiích: Facebook – Gelato World Tour; Twitter – Gelato World Tour; Flickr – Gelato World Tour; Instagram – @gelatoworldtour; Hashtag: #gelatoworldtour

The Gelato World Tour Bologna
The Gelato World Tour Bologna Zmrzlina Paris - Brest 1. místo Erik Kuiper - Nizozemsko - Medový jogurt s malinami a vlašskými ořechy Soutěžní zmrzliny Český tým na Gelato World Tour GWT 2. místo Renáta Somogyi Maďarsko Jitka Strnadová, Česká Republika - Yogurt Dream - nejlepší struktura zmrzliny Tonda Challange by IFI - vítěž Moreno Faganello - Česká Republika Všichni tři soutěžící z ČR zabodovali Vyhlášení výsledků