SVĚTOVÝ POHÁR THE GELATO WORLD TOUR 2017

V neděli 10. září se v Rimini konalo Grand Finale of the Gelato World Tour které bylo umístěno podél promenády Frederico Fellini Prak. Organizátorem byli Carpigiani Gelato University and Sigep – italská exibiční skupina. V soutěži bylo celkem 36 příchutí, prezentovaných z 19 různých zemí. Mezi soutěžícími bylo i 17 soutěžících žen.

Vítěze zvolila 45 členná porota, která byla sestavena z expertů, novinářů a prezidentky  Luciana Polliotti, kurátorky muzea the Gelato Museum Carpigiani. K hlasům poroty byly také přičteny hlasy veřejnosti, pro objektivní vyhodnocení nejepší mrzliny. Pro více než 50.000 registrovaných návštěvníků bylo připraveno přes 2 500 kg čerstvé zmrzliny.
Výhercem soutěže se stal Alessandro Crispini z Gelateria Crispini z italského městečka Spoleto (Perugia). Vítěznou zmrzlinou se stala pistáciová zmrzlina, která vznikla spojením tří různých druhů sicilských pistácií. Dva druhy pistácií byly z Bronte a jeden z Agrigento.

„Jsem opravdu nadšený, ani jsem nedoufal, že bych mohl vyhrát odhalil výherce. Pistácie se zdá být triviální příchutí, ale ve skutečnosti je velmi složitá. Tři druhy pistácií se pražily po dobu 24 hodin a poté se opékaly s cukrem a madagaskarskou vanilkou. Jsem velmi poctěn, že má příchuť byla takto oceněna.“

Na druhém místě se umístili Guido and Luca De Rocco, otec se synem, pocházející z Itale ale žijící v Německu. Ingrediencemi jejich vítězné příchutě “Tribute to Venice”, jsou hroznový sorbet s karamelizovanými oříšky.

Třetí místo obsadila Kolumbijka Daniela Lince Ledesma se svojí výherní zmrzlinou “Amor-Acuyà”. Jejími ingrediencemi bylo, ovoce, smetana a 65% kolumbijská tmavá čokoláda.

 

Speciální ceny za nejvíce hlasů od návštěvníku obdržely příchutě:

„ Ananas, Celer a Jablečný sorbet „ od Taizo ShibanoMalga Gelato in Nonoichi z Japonska

„Gorgonzola s hruškou protíraná fíkovým a oříškovým variagátem“ od Michael, Brian & Teresa O´Donell of the Gelateria 48 Flavours in Adelaide – Australie

Speciální ceny za nejvíce hlasů od odborníků obdržely příchutě:

„ Medový jogurt s malinami a oříšky“  od Erik & Hermei Kuiper z the Gelateria  De Ijskuip in Denekamp – Nizozemsko

„ Sapore dÁmatrice“ od Daniele Mosca z the Gelatria, Il Gelaterie in Amatrice – Italie

Speciální ceny za nejvíce hlasů od novinářů obdržely příchutě:

„ Mléko a divoká máta“ od Silvia & Lara Pennati z Formazza Agricola in Formazza – Italie

“ Čokoládový Burbon s praženými pekanovými oříšky a javorovým sirupem” od Tammy Giuliani z the Gelateria Stella Luna Gelato Caffé in Ottaea – Kanada