Zmrzlinové zajímavosti

Letní období je pro zmrzlinu ráj. Pojďme se podívat do zákulisí přípravy a výroby této oblíbené pochoutky.

Z jakého dřeva je nanukové dřívko?

Čím se v našich končinách liší zmrzlina od nanuku? Kromě měkkého plastového obalu dřívkem, to nikoho nepřekvapí. Ovšem už není tak známé, že se jedná o dřevo z buku. Bukové dřevo je často používaným dřevem v potravinářství, protože je chuťově neutrální, i když nevyniká trvanlivostí a špatně snáší vlhkost. Vyrábějí se z něj například dřívka od nanuků, vařečky apod. Výrobci buková dřívka dále různě obrábějí a někdy do nich nechávají vypalovat i značky.

Kdy vznikly zmrzlinové kornouty?

Historické zdroje se o prvopočátku zmrzlinových kornoutů dohadují, ovšem tvrdí se, že v určitých variantách existoval už mnoho let před rokem 1904, kdy se v St. Louis konala světová výstava a kde byl kornout představen. Velkou výhodou kornoutů mělo být to, že se dal sníst, což ovšem v tehdejší době vzbudilo veřejné pohoršení. Jedním důvodem byla hygiena, druhým důvodem ulepené prsty. Výrobci se ale nevzdali. První kornouty se stáčely v ruce z horké a tenké oplatky, ale už v roce 1912 byl na výrobu kornoutů patentován stroj.

Chcete si i vy vyrábět ve své cukrárně vlastní křupavé zmrzlinové kornoutky

Jak se vyrábějí nanuky?

Nanuky se vyrábějí v potravinářských provozech, kde se přísně dbá na hygienu i technologické postupy. U smetanových nanuků se nejprve smíchá tvaroh, smetana a cukr. Poté se tato hmota přečerpe do pasterizačních zařízení, kde se tepelně ošetří, a odkud zamíří do zracích tanků, aby nabyla té správné konzistence. Následně se hmota dostane do výrobních zařízení, kde se namrazuje a mírně našlehává a poté putuje do forem, kde získává svůj tvar. Formy jsou chlazeny na -40 °C a nanuk tuhne, mezitím co do něj podavač zasune dřívko. Poté se nanuk z formy vyzvedne a namočí do polevy. Protože má nanuk nízkou teplotu, poleva na něm okamžitě ztuhne. A pak již následuje balení, uchovávání, transport a prodej. Samozřejmě, že se nesmí zapomenout i na správné označení a datum minimální trvanlivosti a rovněž i na laboratorní zkoušky, které každý podnik provádí, než jejich výrobek opustí brány jejich závodu.

Výrobník ledňáčků pro cukrárny a kavárny.

A na závěr šílené zmrzlinové příchutě

Každý má jistě nějakou oblíbenou příchuť, ať už se jedná o zmrzlinu kopečkovou, točenou nebo nanuk. Existují ale i příchutě, které bychom nikdy neochutnali. Jak by se vám líbila třeba zmrzlina s příchutí kaviáru, hořčice, lososa nebo rajčat? Začínají vám trnout zuby? A to ještě nejsou ty úplně nejšílenější. Zmrzlinářské velmoci se předhánějí v tom, kdo vyrobí zajímavější produkt, fantazii se meze nekladou a u nás jednu dobu tak často vídaná šmoulová zmrzlina rázem ztrácí své místo mezi zmrzlinovými šílenostmi.

Zdroje:

Dřevo [online]. [cit. 2014-08-08]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99evo>.

Ice Cream Cone [online]. [cit. 2014-08-08]. Dostupný z WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_cream_cone>.

Weaver, William Woys. „Ice Cream.“ [online]. [cit. 2014-08-08]. Dostupný z WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_cream_cone>.